Profil Gizliliği
Çocuğun herkese açık profilinde kişisel bilgilerinin yer almadığından emin olun. Pek çok sosyal ağ, kullanıcılarına hesap ayarlarını yapma imkanı sunmaktadır.
Kullanıcı ve İçerik Engelleme/Raporlama
Çocuğa zorbalığa ya da online istismarın herhangi bir türüne katlanmak zorunda olmadığını hatırlatın. Kendilerini rahatsız eden kişiyi engelleyip servis sağlayıcısına bildirmenin ve güvendikleri bir yetişkine başvurmanın önemini vurgulayın.
Zorbalık delili olan görsellerin ve yazışmaların ekran görüntülerini almaları için onları teşvik edin.
Sadece “Gerçek” Arkadaşlar
İnternette kendilerini takip eden herkesin ‘arkadaş’ olmayabileceğini ve yabancılarla kişisel bilgi paylaşmama prensibinin çevrimiçi ortamda da önemli olduğunu hatırlatın.
“Paylaşmadan Önce Düşün”
‘’Bu gerçekten herkesin görmesinde ya da bilmesinde sakınca olmayan bir şey mi?’’ sorusunu her paylaşımdan önce kendilerine sormalarının önemini hatırlatın.
Yüz Yüze İletişimle Karşılaştırma
Yorum yapmadan ya da bir şey ifade etmeden önce ‘’Yüz yüze olduğum birine bunu söyleyebilir miydim?’’ sorusunu sormalarının önemini hatırlatın.
Merhamet Eğitimi
Merhamet, diğerkâmlık, empati gibi duygusal zekayı zenginleştiren değerlerin erken yaşlarda benimsenebilmesi için yetişkin rehberliği ve teşviği vazgeçilmezdir. Sosyal tutum ve davranışlar ağırlıklı olarak model alma yoluyla öğrenilir. Çocuğunuzun örnek almasını isteyeceğiniz davranışlar sergilediğinizden emin olun. Bu davranışların önemini ve etkisini ona sözel olarak açıklamayı ihmal etmeyin
Hesap Güvenliği
Şifrelerin kimseyle paylaşılmaması gerektiğinin altını çizin. Bu, hesaplarının ve özel bilgilerinin güvenliği için önemlidir.
Zorbalığı belgeleyin
İstismarcı kullanıcıları engelleyin
Şifreleri düzenli olarak değiştirin ve çocuğu şifre paylaşımının doğuracağı tehlikelere karşı bilgilendirin
Sosyal ağlarda zararlı içerik ve kullanımın bildirilmesi prosedürlerini izleyin.
Şiddet ya da seksüel içerik tehdidi vakalarında polise başvurun.